eSportul – Sportul Electronic

În ultimii ani, competițiile de jocuri video au luat o amploare deosebită şi din ce în ce mai mulţi gameri pasionaţi au devenit interesaţi de eSports şi îşi doresc să joace la nivel profesionist, mai ales având în vedere premiile şi câştigurile financiare consistente puse la bătaie.

eSportul – sportul electronic – este un adevărat fenomen la nivel global. Şi deşi unele persoane privesc cu reticenţă termenul de “sport electronic”, considerând jocurile video mai degrabă un hobby şi un mod de a petrece câteva ore libere în faţa calculatorului, acum există campionate ce se desfăşoară la nivel profesionist, cu jucători experimentaţi, antrenori, cluburi şi manageri, ca în orice alt sport. De asemenea, pentru turneele şi campionatele mondiale de eSports, există comentatori şi canale TV dedicate, iar jucătorii de esports au fiecare fanii lor.

Cele mai populare eSports

Competiţiile eSports sunt asociate jocurilor de strategie ori de tip first-person shooter (FPS).În acest moment, cele mai populare sporturi electronice sunt Dota 2, Counter-Strike Global Offensive, Heartstone, League of Legends, şi Heroes of the Storm. De obicei, jocurile ce fac parte din eSports se joacă în echipă, iar membrii fiecărei echipe au mii de ore de joc. Pentru mulţi gameri profesionişti ce participă la campionate şi turnee, eSports reprezintă principala sursă de venit, iar atunci când se înscriu într-o competiţie, semnează contracte legale aşa cum se întâmplă în orice alt sport.

eSports şi streaming-ul

eSports au crescut în popularitate odată cu dezvoltarea platformelor de streaming.  Cea mai cunoscută platformă de acest gen este Twitch de la Amazon, unde pot fi urmărite toate meciurile de eSports, pe lângă stream-uri individuale ale gamerilor. La noi în ţară, postul TV Pro X transmite încă din 2017 meciuri de Counter-Strike Global Offensive.

În momentul de faţă,  toţi marii producători de conţinut media, în special jocuri video, au în vedere dezvoltarea de eSports pentru a ţine pasul cu tendinţele. Dacă în 2013, 71,5 milioane de oameni urmăreau competiţii eSports, în 2015 numărul lor a crescut până la 226 de milioane. În 2018, se estimează că industria sporturilor electronice generează peste 695 de milioane de dolari, şi este în continuă extindere întrucât disponibilitatea jocurilor nu se mai limitează doar la calculatoare şi console, ci trece graniţa spre dispozitive mobile.

eSports şi pariuri sportive

În general, marile turnee de eSports sunt organizate de către dezvoltatorul jocului sau companii specializate. În cazul DOTA, de exemplu, turneul The International este organizat de Valve şi are câştiguri substanţiale, de aceea stârneşte şi interesul pariorilor.

Se pot câştiga bani mulţi pariind pe eSports dacă eşti pasionat de astfel de jocuri, iar pentru a înţelege cât mai bine fenomenul şi a paria corect, e nevoie să urmăresti foarte multe meciuri pentru a te familiariza cu tactica echipelor. De asemenea, ajută şi dacă ai jucat chiar tu jocurile respective, deoarece vei înţelege mai bine unele lucruri.

Există câteva case de pariuri care oferă în mod constant posibilitatea de a paria pe meciuri de eSports. Acestea sunt Betano, Unibet şi NetBet.

Având în vedere popularitatea jocurilor electronice în zilele noastre, nu e de mirare că organizaţii precum Comitetul Olimpic Internațional iau în considerare recunoaşterea şi integrarea acestor sporturi în cadrul Jocurilor Olimpice. Mai mult, un prim pas în acest sens a fost deja făcut de Asociația Coreeană de Sporturi Electronice (KeSPA) care a reușit să convingă Comitetul Olimpic Coreean să recunoască Esports ca disciplină olimpică, deşi doar la nivelul 2 pentru moment.

 

Leave a Comment