Tendinţe în materie de realitate virtuală

Deşi un concept relativ nou în lumea tehnologiei, realitatea virtuală are parte de o dezvoltare şi un avânt fără precedent. Este o experienţă unică şi o formă de divertisment pentru cei ce sunt atraşi de tehnologiile de ultimă generaţie.

Cea mai importante caracteristica a sistemelor de realitate virtuala este faptul ca permite utilizatorului să experimenteze o realitate cu imagini tridimensionale generate de un computer care recreează practic o lume separată de cea pe care o cunoastem, dar cu care utilizatorul poate interacţiona.

În momentul de faţă, această tehnologie este utlizată în principal pentru a viziona fime şi pentru a îmbunătăţi experienăa jocurilor video, însă multe alte domenii se pot reinventa prin intermediul acestei tehnologii, precum sportul, arta, medicina, entertainmentul, arhitectura, şi altele. Având în vedere că realitatea virtuală e pe cale să pătrundă în tot mai multe aspecte ale vieţii noastre, haideţi să vedem care sunt tendinţele în acest domeniu.

Headseat-uri VR

Dispozitivele de acest gen au început deja să pătrundă în mainstream, cu reprezentanţi precum Oculus Rift/Go, Lenovo Mirage Solo sau Vive Focus. Aşa numitele „computere holografice” includ un HMD (Head Mounted Display) – un ecran poziţionat exact în dreptul ochilor utilizatorului, fiind împărţit în două părţi pentru a arăta imagini diferite pentru fiecare ochi. De asemenea, sunt dotate cu chip-uri produse de Intel şi un GPU integrat, dar și o cameră 3D care face legătura cu sistemul de operare.

Simulatorul de zbor

Pasionaţii de jocuri video sunt realmente încântaţi de această nouă invenţie în materie de realitate virtuală. Simulatorul de zbor este un aparat şi joc cu care utilizatorii pot practic să experimenteze zborul prin intermediul realităţii virtuale. Aceştia au nevoie de ochelarii speciali şi căştile VR care le vor da o senzaţie reală de zbor.

Totodată, jocul îndeamnă utilizatorii şi la mişcare, întrucât te pune în situaţia de a pilota un avion de mici dimensiuni. Deşi mulţi sunt de părere că grafica jocului lasă de dorit, acest lucru nu face ca experienţa să fie mai puţin interesantă.

“Analgezie VR”

Deja am menţionat că realitatea virtuală poate avea aplicabilitate şi în alte domenii de activitate, nu doar entertainment. Cercetătorii spun că realitatea virtuală este o bună metodă de a atenua durerea, un efect ce a fost denumit “analgezie VR”.

Cum funcţionează? Neurologii au observat că realitatea virtuală ajută pacienţii să se concentreze asupra altor aspecte atunci când folosesc un dispozitiv de VR, ignorând astfel durerea şi reducând gradul de disconfort cauzat de aceasta. Observaţia empirică a fost demonstrată de date fMRI (rezonanţă magnetică nucleară funcţională).

Jocurile virtuale 3D au fost utilizate deja ca metode analgezice alternative în tratarea pacienţilor ce suferă de anxietate şi ca metodă de ameliorare a durerii în cazul pacienţilor ce fac chimioterapie.

Ecrane 4K

Pasionaţii de jocuri video au, de regulă, o fascinație pentru ecranele cu tehnologie de ultimă generaţie. De aceea, şi dispozitivele de realitate virtuală ţin pasul cu progresele în materie de display-uri. Ecranele 4K și HDR fac ca filmele și jocurile să pară mai spectaculoase. De fapt, orice fel de conţinut VR se vede mult mai clar pe un ecran 4K.

Mai multe video-uri în 360 de grade

Video-urile în 360 de grade sunt deja prezente pe Facebook sau Youtube. Următorul pas e să urmărim videoclipuri 360 cu ajutorul căştilor de realitate virtuală. Dispozitivele de VR vor face experienţa mult mai naturală, întrucât nu va fi nevoie ca utilizatorii să schimbe manual imaginea.

Leave a Comment