Top companii de tehnologie de succes din România

Boomul tehnologic din ultimii ani se manifestă vizibil şi în România, ţară în care companiile de tehnologie continuă să crească într-un ritm alert. Cele mai recente topuri şi clasamente europene şi mondiale din domeniul tehnologiei arată că există multe companii locale ce sunt în continuă dezvoltare şi promovează inovaţia, cauzând transformări importante pe piața din România.  

În topul companiilor de tehnologie cu cea mai mare rată de creștere din România se numără nume precum Trencadis Corp, UiPath, Qualteh, Fortech şi Accesa IT Consulting. Mai jos vom elabora câte puţin despre fiecare în parte, pentru a vă face o idee despre progresul tehnologic din peisajul românesc.

Trencadis Corp este o companie de tehnologie din Baia Mare ce oferă soluții de dezvoltare software pentru mediul guvernamental și cel de business. Practic,Trencadis aduce pe piaţă sisteme integrate ce sunt create cu scopul de a optimiza soluțiile destinate interacțiunii dintre cetățenii de rând și instituțiile statului.  

Această firma locală are cea mai mare rată de creștere a veniturilor în ultimii ani şi este cea mai bine poziţionată în clasamentul FT. În perioada 2013-2016, Trencadis a înregistrat o rată medie de creştere de 100,9%, atingând valoarea de 19,6 mil. lei (4,4 mil. euro) în 2016. Această creştere accelerată a continuat şi în 2017, întrucât cifra de afaceri în primul semestru a fost de 10 mil. lei (o creştere de 317% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016).

UiPath,un startup ce activează în domeniul RPA (Robotic Process Automation), este prima companie “unicorn” a industriei de IT din România. Firma dezvoltă soluţii software care automatizează procesele de lucru repetitive în companii şi se remarcă prin faptul că este primul business local care a câștigat distincția specială pentru Most Disruptive Innovation din partea Deloitte Fast 50 pentru Europa Centrală și de Est.

În ultimul an, startup-ul a atras două investiţii majore în valoare totală de 183 milioane de dolari de la Accel Growth Found, Accel Partners, Kleiner Perkins Caufield & Byers şi Capital G.

Qualteh este o companie timișoreană ce a fost mereu un pionier în ceea ce priveşte crearea de soluții inovatoare de dezvoltare și adaptare pentru companii şi soluţii de software mobile. Companiile ce beneficiază de serviciile oferite de Qualteh activează în industriile Automotive, Distribuție, Transport sau FMCG (Bunuri de Larg Consum). În 2017, Qualteh a intrat pentru prima dată în clasamentul Deloitte Fast 50, pe poziţia 39.

Fortech este o altă companie de tehnologie de top ce oferă servicii software. Firma cu sediul în Cluj-Napoca are peste 165 de clienţi dintre care cei mai cunoscuţi sunt T-Systems, Symantec, Swisscom şi Renault. Serviciile software furnizate de Fortech acoperă întregul ciclu de viață al aplicațiilor software de la analiza de business până la dezvoltare şi control al calităţii, iar clienţii companiei sunt în special din industria constructoare de mașini, comerț, IoT și Cloud.

Accesa IT Consulting este o cunoscută firmă cu sediul central în Cluj-Napoca. A fost fondată în anul 2004 şi s-a numit iniţial Misoft Systems. Se specializează de asemenea în furnizarea de servicii de consultanţă şi dezvoltare de soluţii software şi operează atât din Cluj cât şi din Oradea, München şi Zürich. Este una dintre fírmele ce au apărut în clasamentul Deloitte Technology Fast 500 EMEA în 2015 printre firmele cu cea mai rapidă creştere a veniturilor.

Leave a Comment